Informatie over wet zorg en dwang
De nieuwe wet zorg en dwang is in werking getreden. Deze ter vervanging van de wet BOPZ. De naam van deze wet is al alleszeggend. Als zzp’er, als ‘hand aan het bed’, als directe begeleider van cliënten valt u onder deze wet. U loopt dus beroepsmatig risico’s. Daarom is het belangrijk om u in te lezen in de werkwijze, uitgangspunten en procedures van de wet, waar u in de praktijk weinig tot geen zicht op heeft maar die uw begeleidingsstijl, afwegingen en het stellen van professionele grenzen wel degelijk beïnvloeden.
Op diverse sites, vergelijkbaar als deze of van belangenorganisaties cq overheid, is informatie te vinden over de Wet Zorg en dwang en de veranderingen ten opzichte van de BOPZ. Al deze websites geven óf te veel informatie, óf missen causale verbanden en zijn niet- of gefragmenteerd geupdate. Kortom, meer vragen dan antwoorden. Maar allen met dezelfde boodschap: Vergewist u!
De Wet Zorg en dwang doorgronden is best een hele kluif. De behandeling heeft namelijk 9 jaar geduurd en wijzigingen/aanpassingen in die tijd maken de wet vrij ondoorzichtelijk en voor u als zzp’er onnodig complex. Wij hebben voor u een samenvatting gemaakt in een logische volgorde en met een praktische opbouw. Het resultaat geeft een helder en begrijpelijk beeld van de wet. Het voorziet u van de noodzakelijke informatie, nodig om professioneel te kunnen blijven begeleiden en te handelen in risicovolle situaties, met de risico’s voor u als zzp’er in het volle zicht. Het onderwerp ‘wilsonbekwaamheid’ is uitgelicht (wellicht overbelicht) vanwege de belangrijkheid om voor u als zzp’er een goede afweging te kunnen maken in bepaalde situaties.
Wilt u het document aanvragen? Of wilt u weten wat Biemond & Hoekman voor u kan betekenen als zzp-er? Neem dan contact met ons op.